Sinds 1 januari 2011 staat de ‘Routedokter’ in voor het onderhoud van de vele wandel- fiets en ruiterpaden in de provincie Antwerpen. De teams behandelden al zo’n 390 mankementen. Problemen die voorbijgangers meldden via routedokter.be.

2.750 km fietspaden en 3.800 km wandelwegen. In uitstekende staat. Dat is waar de teams van de ‘Routedokter’ garant voor staan. Wandelaars of fietsers die merken dat er wat scheelt aan de bewegwijzering of die picknicken op een gammele tafel kunnen dat melden aan Routedokter.be. De ‘Routedokter’ speelt het probleem meteen door aan het onderhoudsteam. Dat probeert het euvel binnen 72 uur op te lossen.

Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert: “ Antwerpen wordt meer en meer een echte fiets -en wandelprovincie. Het is dan ook belangrijk dat al die wandelaars en fietsers hun vrije tijd kunnen doorbrengen op goed onderhouden paden met degelijke bewegwijzering. De teams van de Routedokter voerden dit jaar al zo’n 390 herstellingen uit.Die hebben meestal te maken met de bewegwijzering. De bewegwijzering is verdwenen, stuk, niet meer leesbaar of moet opnieuw bevestigd worden. Soms moet de bewegwijzering verplaatst worden of meer zichtbaar opgesteld worden of moet er ingegrepen worden bij wegenwerken. Buiten de meldingen die we ontvangen zorgen de ploegen ook voor algemeen onderhoud. Borden afwassen, maaien rond de bewegwijzering, algemene controle, enzovoort.“
 
21 nieuwe jobs
Het onderhoud gebeurt door diverse organisaties verspreid over de Provincie Antwerpen: Prov. recreatiedomein De Schorre in Boom, Vzw De Voorsprong in Meerhout, Vzw Bospad in Herentals, Vzw FluxGO in Broechem, Vzw Natuurwerk in Turnhout en Vzw Noorderkempen Actief in Brasschaat. Het project ‘Routedokter’ slaat zo twee vliegen in één klap.De toeristische paden blijven goed onderhoudenen er worden jobs in de Lokale Diensteneconomie gecreëerd. In 2011 zijn dat 17 nieuwe arbeidsplaatsen. Volgend jaar komen er nog eens 4 bij.
 
De Schorre als uitvalsbasis
In een eerste fase kregen de gemeenten in het arrondissement Turnhout de vraag om deel te nemen en hun onderhoudstaken te delegeren naar de Routedokter.17 gemeenten deden dat. In een tweede fase – vanaf 1 januari 2012 – kunnen ook de gemeenten van de arrondissementen Antwerpen en Mechelen in het project stappen.
 
Gedeputeerde voor recreatiecentra Rik Röttger: “Wandelaars of fietsers moesten het systeem meteen in de hele provincie kunnen toepassen. Daarom organiseerde de provincie eerst zelf het onderhoud in de arrondissementen Antwerpen en Mechelen. Een provinciale ploeg van 6 man neemt nu vanuit De Schorre het westen van de provincie voor hun rekening. We roepen nu de andere gemeenten op om deel te nemen.”
 
Kostenplaatje
Voor 2012 is er 720.000 euro voorzien voor het project ‘Routedokter’. De provincie betaalt daar bijna de helft van. De andere partners zijn Toerisme Vlaanderen, de Vlaamse en federale Overheid en de gemeenten.